(K1296)
Voor wie?
Deze opleiding geeft een helpende meer bevoegdheid en bekwaamheid om bepaalde verpleegtechnische handelingen uit te mogen voeren. Hierdoor ben je als Helpende breder inzetbaar en kun je de verzorgende ontlasten met zorgtaken.
INHOUD VAN DE OPLEIDING
- De opleiding Helpende Plus bestaat uit de volgende onderdelen/thema’s:
- Werken met dit keuzedeel
- Communiceren
- Wet- en regelgeving
- Vitale functies (pols tellen, beoordelen en tellen ademhaling, bewustzijn observeren en meten van de lichaamstemperatuur)
- Medicatie (uitzetten, controleren en registeren, toedienen oog/oor/neusdruppels/spray, zalven van de huid, toedienen microlax, transdermale pleisters aanbrengen, medicatie per os en via inhalator (niet met vernevelaar))
- Wondzorg (wondzorg smetten, zalven en verzorgen van een rode wond)
- Continentiezorg (verwisselen katheterzak, aanbrengen/verwijderen condoomkatheter, legen van een katheterzak, doorkoppelen van de urinezak en hygiënisch verzorgen van de gezonde huid rondom de urethrale verblijfskatheter of suprapubische katheter)
- Compressietherapie (aan- en uittrekken van steunkousen)
- Veilig en ergonomisch werken (kan gebruik maken van (digitale) hulpmiddelen
- Theorie toets en voorbereiding op praktijkexamen
- Praktijkexamen
- Deze bovenstaande vaardigheden zijn op basis van de Vilans protocollen, waarbij gewerkt wordt met het (digitale) lesmateriaal die speciaal voor dit keuzedeel zijn ontwikkeld door het consortium.
- De opleiding Helpende Plus bestaat uit 12 bijeenkomsten van ieder 3,5 uur. Bij incompany zijn er ook mogelijkheden om bijvoorbeeld de opleiding uit te voeren in 6 bijeenkomsten van ieder 7 uur. Indien wenselijk neem met ons contact op.
- Examen en certificering
Het keuzedeel Helpende Plus wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen, waarin de deelnemer onder begeleiding van de praktijk-/werkbegeleider van het erkend leerbedrijf laat zien dat hij/zij zelfstandig de geleerde handelingen kan uitvoeren.
Hierbij worden de protocollen (Vilans), veiligheidsregels en –voorschriften in acht genomen en de juiste materialen en middelen gebruikt. Deze opleiding levert bij voldoende resultaat het landelijk erkende certificaat keuzedeel Helpende Plus (K1296)op van Astrum College.
ZELFSTUDIE
Per bijeenkomst ongeveer één tot twee uur zelfstudie.
TOELATINGSVOORWAARDEN
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding Helpende Plus moet de deelnemer minimaal en aantoonbaar in het bezit zijn van:
Diploma helpende zorg en welzijn of een ander zorg of welzijn gerelateerd diploma of certificaat.
Werkzaam als helpende of in een vergelijkbare zorg- of welzijnsfunctie bij een SBB-erkend leerbedrijf dat de begeleiding verzorgt op de werkplek.
2a. Bij werkervaring met aantoonbare diploma’s en/of certificaten (EVK):
- Zorg of welzijn gerelateerde diploma’s (minimaal vanaf niveau 2) of certificaten dienen officieel landelijk erkend te zijn;
- De deelnemer is in de afgelopen 5 jaar minimaal 2 jaar als Helpende of ondersteuner werkzaam (geweest)*
- De deelnemer heeft aantoonbare ervaring als het gaat om ADL taken (zie de checklist)
- De deelnemer beheerst de Nederlandse taal op het niveau 2F. Een deelnemer met het Helpende diploma hoeft dat niet extra aan te tonen.
2b. Bij werkervaring zonder diploma’s en/of certificaten (EVC):
- De deelnemer is in de afgelopen 5 jaar minimaal 2 jaar als ondersteuner werkzaam (geweest)*;
- De deelnemer laat een contract zien waarin vermeld staat wat de functie en taken zijn die worden uitgevoerd;
- De deelnemer laat een door de werkgever ingevulde checklist (zie bijlage 1) zien. Deze checklist dient per onderdeel te worden onderbouwd met concrete voorbeelden. De volledige checklist is voorwaardelijk om deel te kunnen nemen aan het HP+-traject
- De deelnemer beheerst de Nederlandse taal op het niveau 2F.
EXTRA INFORMATIE
Start bij minimaal acht deelnemers. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers. Wij adviseren deelnemers om een eigen laptop/device mee te nemen naar de bijeenkomsten.
Onderdeel | Certificaten |
Start | |
Lestijden | 15.00 - 18.30 uur |
Duur | 12 bijeenkomsten á 3,5 uur |
Locatie | |
Kosten | € 1.250,- |
SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN
Sector Plus plan activiteit D, RMT (Regionaal Mobiliteitsteam) gelden, Subsidiepraktijkleren 3e leerweg.