Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

donna - van bloemist naar gezinshuisouder

Donna Heijneman (40) uit Zevenaar is een van de veertig studenten die in juli als eerste de verkorte tweejarige combinatieopleiding verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG niveau 3) en maatschappelijke zorg (MZ niveau 3) heeft afgerond bij het BBL-onderwijs van Astrum College. De opleiding is twee jaar geleden opgezet samen met acht zorginstellingen om het personeelstekort in de zorg aan te pakken. Zij-instromers hadden na afstuderen baangarantie bij een van de deelnemende werkgevers.

,,Even heb ik getwijfeld of ik naar Astrum College of naar een andere school zou gaan. Ik heb uiteindelijk voor Astrum College gekozen: kleinschalig, kleine klassen, klein team, leuke mensen en korte lijnen. De sfeer is huislijk en gemoedelijk. Docenten zijn goed en hebben veel praktijkervaring. Er is geen verschil tussen docenten en studenten. Wij worden als volwassenen beschouwd en behandeld. Als er tijdens de opleiding iets was, werd daar direct op ingespeeld. Ik heb geen enkel moment spijt gehad van mijn keus. Het voelt hier goed.’’ 

MOOIE COMBINATIE  

Donna was bloemist maar droomde ervan gezinshuisouder te worden voor uit huis geplaatste kinderen. Toen ze las over dit leer-/werktraject zag ze dit als een perfect opstapje om die droom te verwezenlijken. Ze solliciteerde bij zorginstelling Driestroom, een van de deelnemers, en werd aangenomen. Ze kreeg een baan bij De Daniël, in Nijmegen als begeleider en verzorgende in een woongroep voor ernstig meervoudig gehandicapte jongeren. “Dit is voor mij de perfecte voorbereiding. Het is een mooie combinatie van verzorging en maatschappelijke zorg. Je leert verpleegtechnische handelingen en geestelijke bijstand verlenen.”

KLAAR OM TE HELPEN

Studenten gaan één dag per week naar school en hebben daarnaast een baan van ruim twintig uur. De opleiding is Donna reuze meegevallen. “Natuurlijk, je bent er druk mee en voor je sociale leven heb je minder tijd. Maar ondanks mijn gezin met vier kinderen en mijn werk is het goed te doen. Dat komt ook doordat docenten naar ons luisteren. Als we ergens moeite mee hebben of iets wordt teveel, staan ze meteen klaar om te helpen. Ze proberen het onderwijs zo goed mogelijk op ons af te stemmen. Hier wordt meegedacht.”

DUBBELKWALIFICATIE GROOT SUCCES

De dubbelkwalificatie op het Kramersgildeplein is een groot succes. In september 2018 gingen 45 studenten van start in drie klassen. Inmiddels volgen ruim 200 studenten in twaalf klassen deze combinatieopleiding. Fred Koers, coördinator volwassenenonderwijs: “Iedere drie maanden krijgen we van onze samenwerkende zorginstellingen nieuwe zij-instromers, die na twee jaar afstuderen. In september beginnen er weer twee groepen met 32 studenten.”

Dat succes is volgens Fred te danken aan het kleinschalige karakter van Kramersgildeplein en de inspraak van zorginstellingen bij de opleiding. Fred: “Om de drie maanden overleggen we hier op Presikhaaf met alle instellingen hoe het gaat en of er iets bijgesteld moet worden.” Ondanks haar diploma-uitreiking komt Donna in september terug. Ze begint een nieuwe eenjarige studie Maatschappelijke Zorg niveau 4 om vervolgens door te stromen naar het hbo.

Donna Heijneman
Studente verkorte tweejarige combinatieopleiding verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG niveau 3) en maatschappelijke zorg (MZ niveau 3)